Antika Mobilyalar Nasıl Korunur ve Saklanır

Tarihi veya değerli antika mobilyalar için bakım ve saklama yöntemleri zamanla bazı değişiklikler göstermiştir.

Antika mobilyalar, modern ev eşyaları gibi bakım veya tamir edilmemelidir. Bu tür eşyaların üzerindeki yapıştırıcı, parlatıcı ve kaplama gibi unsurlarlar değerini ciddi manada etkileyecektir.

Yenimahalle ikinci el eşya alım satımı

Çevresel Faktörler

Ultraviyole veya Mor ötesi ışınlar antika mobilyalara zarar verir. Güneş ışığı, ahşap ve kumaşları bozabilir. Güneş ışığının direk olarak Antika mobilyalara gelmemesi gerekir. Bu tür mobilyalar için güneş ışığını engelleyecek perdeler veya gölge yapacak unsurlar kullanılmalıdır.

Antika mobilyalar, havalandırma deliklerinin, radyatörlerin, ısıtma cihazlarının (Şöminelerin, soba, kalorifer vb.) yakınına konulmamalıdır. Isı, mobilyalardaki yapışkan derzlerin ve kaplamaların açılmasına sebep olabilir.

Havadaki nem oranı da Antika mobilyaları etkiler. Bağıl nemdeki değişiklikler ahşabın deforme olmasına neden olur. Bu genişleme ve daralma yapışkan derzlerin gevşemesine sebep olabilir. Çekmecelerin ve kapıların sıkışmasına neden olabilir. Uzun süre neme maruz kalan mobilyalar çürümeye başlayabilir ve böcek istilasına uğrayabilir.

Böcekler ve Zararlılar

Ahşap, deri, kumaş gibi döşemeler böcekler ve diğer küçük haşereler için iyi bir yaşam ortamı sağlar. Bu tür zararlılar, büyüyene kadar tahta içindeki damarlar boyunca yol alırlar. Olgunlaşan böcekler tahta içinden çıkış yaparlar. Mobilya parçasının altındaki ince talaş birikintisinden ve de tahtadaki deliklerden böceklenme tespit edilebilir. Bu tür durumlarda en kısa sürede önlem alınmalıdır.

Hamamböcekleri, mobilya yüzeyinde biriken vücut yağları, gres ve kir benzeri unsurlarla beslenirken mobilyanın cilasına zarar verebilir. Dışkıları da iç bölmelerde birikerek, ahşap yüzeylerin lekelenmesine neden olabilir.

Küçük kemirgenler için antika eşyalardaki döşemelik malzemeler yuvalanmak için ideal yerlerdir. Eğer bu duruma dikkat edilmezse geri dönüşü olmayan zararlar verebilirler.

Temizleme ve Parlatma

Antika mobilyaların kurumasını önlemek için yağla beslenmesi gerektiği fikri bir mittir.

Ahşabın kurumasının sebebi esas olarak yağ değil nem eksikliğidir. Bu sebepten antika mobilyalarınızı tavan arası gibi sıcak kuru alanlarda depolamamaya özen gösterilmesi gerekir.

Mobilya yağları, cila ve görünüş açısından kısa zaman için etkili olabilir, fakat mobilya yağları antika mobilya üzerinde zamanla toz ve kir birikmesine neden olacağı için zamanla mobilya yüzeyinin bozulmasına neden olur.

Vernikli cilanın korunması için tercih edilen yöntem yüksek kaliteli balmumu ile bir kat kaplanmasıdır. Bu uygulama antika mobilyalarınızı tozdan ve fazla nemden koruyacaktır. İmalatçıların önerisi; yıllık uygulanan ince bir balmumu kaplamasının antika eşyaların yüzeyinin korunmasına yardımcı olacağı yönündedir.

Mumla kaplarken, yumuşak, tiftiksiz bir bezle tozu alınmalıdır. Bez hafifçe nemlendirilmelidir. Kuru bezle toz alınması, antika mobilya yüzeyinin çizilmesine sebep olabilir.

Cilası kötüleşmiş yüzeyleri mumla kaplamak iyi olmayabilir. Şüphe durumunda lütfen bölgenizdeki mobilya restorasyonu konusunda bir uzmana danışın.

Silikon, cilaya nüfuz edebileceğinden, silikon esaslı cilalardan kaçınılması gerekir. Silikon yağı, çıkarılması zor bir katman bırakır, bu da cilanın restorasyonunu kötü yönde etkiler.

Pirinç ve bakır eşyalarda zamanla yeşil bir pas oluşur. Antika veya Tarihsel olarak değerli eşyalar, üzerindeki bu kötü görünümün giderilmesi adına parlatılmamalıdır. Kapı kulpları, topuzlar, menteşeler ve kaplamalar, üzerindeki orijinal cila ve yeşil pas ile birlikte korunmalıdır.

Taşıma ve Taşınma

Antika mobilyaları taşırken menteşelerinin zarar görüp görmediğini ve gevşek olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sandalyeler ve koltuklar, üst başlık, kolçak gibi yerlerden değil, koltuk rayından tutularak taşınmalıdır. Masalar üst tabla kısmından değil, apron veya bacaklardan tutularak taşınmalıdır. Büyük parçalar kesinlikle sürüklenerek değil kaldırılarak taşınmalıdır.

Öncelikle rafları, kapıları ve çekmeceleri çıkarmak, antika mobilya taşırken uygulanacak en iyi yöntemdir. Cam kapakları, battaniye veya başka uygun bir dolgu malzemesi ile korumak gerekir. Büyük eşyalar, sırt bölgesinden taşınmalıdır.

Eşyaların üzerindeki mermer kısımlar çıkarılmalı ve dikey olarak taşınmalıdır. Yatay olarak taşınan mermer kolayca kırılabilir. Camlar ve aynalar da dikey olarak taşınmalı ve muhafaza edilmelidir.

Yeniden Cilalama, İnce Tesviye, Tamir Boyası

Antika veya tarihi değeri olan mobilyalardaki cila, mobilya kadar değerlidir. Düzeltme yaparken (tamir boyası, ince tesviye) çok dikkatli olmak gerekir, orijinal cilanın, kaplamanın veya yeşil pasın zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Orijinal kaplamanın veya cilanın yerinden kalkması durumunda, tekrar düzeltilmesine ve kurtarılmasına imkan yoktur. Düzeltme ve ince tesviye sırasında eşyanın kullanım öyküsünü gösteren ince detaylar kaybolabilir. Bu sebepten çok dikkatli olunması gerekir. Tamirler ve düzeltmeler, antika mobilyaların görünümü, eski cila ve kaplamalarına zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır. Antikalarınızı tamir ettirmeden önce bir restorasyon uzmanına danışmanızda fayda vardır. Orijinal cilanın ve kaplamanın korunması birincil hedef olmalıdır.

Genel Olarak Antika Mobilya Bakımı

  • Antika mobilyalarınızı pencerenin önünde veya doğrudan güneş ışığına maruz kalacak yerlerde bulundurmayın,
  • Klima ve havalandırma cihazlarının yakınında bulundurmayın,
  • Antika mobilyalarınızı şömine, soba gibi ısıtma cihazlarının yakınına koymayın,
  • Lekeleri hemen silin,
  • Tiftik içermeyen, ince, yumuşak bir bezle, bezi hafifçe nemlendirerek düzenli bir şekilde tozlarını alın.

Cilası üzerinden çıkarılmış antik mobilyaların değerini kaybettiği düşüncesi yanlıştır. Birçok antika, uygun restorasyon ve tamir sonrası değer kazanır. Şüpheniz olduğunda mutlaka bir restorasyon uzmanına danışın.

Not: Yazılar bilgi maksatlıdır. Bilimsel kanıtlanmış bir sebebe dayanmayabilir. Kesin bir uzman önerisi değildir.